Don't leave me hanging on like a yoyo...

Okej så om jag skulle börja för klara varför jag inte uppdaterat här på länge så säger jag att jag varit upptagen. Tyvärr pekar alla tv-avsnitten jag sett på de senste veckan åt ett annat håll. Därför skyller jag på att jag håller på att flytta mitt bloggande.

En... vad ska vi kalla det... talangscout har plockat upp på min begåvning och ehholle.blogg.se håller nu på att flytta till en av de stora host-host-got-host-ländska-hosthost nyhetssidorna. That's right. Ni kommer snart att få chansen att läsa om mina äventyr i Kunming på helagotland.se. Wiihoo. Tänkte att det skulle få mig att skärpa till mig lite iaf vilket betyder mer frekventa och mer orddentlig svänska förr än bäträ lässuplevvelsä... jag talar bra sverige.

Så vad har hänt sen senast då? Ja ni, jag har lyckats få ett nytt bankomatkort iaf vilket behövdes för att jag inte skulle mutera till ett flygande nudelmonster. Jag har i min egen klumpighet vrickat foten så den svullnat upp till det dubbla (ni som följde det gamla klassiska NARRU-projektet borde veta att jag inte klara av att vara i ett land i mer än en månad utan att stuka foten). Jag har av anledningar som inte har med foten att göra besökt ett kinesiskt sjukhus (inga detaljer). Jag har faktiskt idag varit på massage (30 spänn för en timme, hitta det priset i sverige ni!) där jag blev plågad tills jag inte kunde känna smärta mer. Jag har pluggat en deeeeel tecken (de tar aldrig slut!). I skolan har lärarna bestämt sig för att engelska är för mesar och att vi helt enkelt ska förstå allting ändå. Och slutligen har jag studerat mer tecken. Där har ni lite att bita i. Snabbt och osammanhängande men vad kan ni förvänta er av mig nu för tiden... Life rullar on.

Nästa vecka blir det i alla fall lov så då kanske jag kan fixa något kul att vara med om som ni kan få läsa om. Yeah. Hurra för kinesiska nationaldagen som kräver en veckas lov. Ut ur Kunming ska jag i alla fall och se lite av Yunnan. Kanske det till och med blir bilder... vem vet.

Usch vad jag håller på och svamlar men så är det när man bestämmer sig för att uppdatera bloggen mitt i natten. Hur var det nu den där hellström låten gick...

Det finns en blooo-ooogg där alla kan mitt namn
Jag svamlar dåliga bloggen fram

eller nåt. Svamlar tror jag den hette... eller nåt i den stilen... synd att bloggar är ett så oaudiellt medium för ansvar skulle ni fått ett riktigt masterpiece, en symfoni av toner.

Okej så sömn kanske är en smart idé ändå. Det är ju inte som att jag har förhör på tusen tecken imorgon (eller är det det). (Note to self: Skriv blogg när du inte är svinigt trött okej?)
Time to posta och i säng

Syns

I don't care if the whole club is dead

Cuz the party's in my head

Kanske är dags att skriva lite här igen.

Det har varit en intressant helg kan man säga. För att inte gå in på allt för mycket detaljer så har jag nu blivit introducerad till det kunmingiska nattlivet. För er som undrade så består klubbandet i kina av att dricka en del whisky med iste, spela en del liar's dice och allmänt ha en del kineser som stöter på en... och med kineser menar jag framförallt kinesiska män... inget fel med det, jag blir glad oavsett vem som försöker stöta på mig men det råkar inte vara den läggningen jag har. Så that's all gooood.

I en helt och hållet absolut orelaterad nyhet har jag blivit av med mitt bankomatkort. Så nu lever jag på 700 spänn jag tagit ut här om dan... vilket man i för sig kan leva på hur länge som helst här men ändå. Något sparsam får man ju vara.

Vad mer sen senast... jag har fram tills nu framgångsrikt lyckats skjuta upp att plugga kinesiska så det kommer jag väl få sitta och göra idag efter jag skrivit klart det här. Som alla ni som har Angry Birds Seasons installerat på era mobiler borde veta så är det Midhöst- eller Månfestivalen idag här i kina vilket framför allt betyder att man är ledig och äter massa mooncakes som är otroligt vidrigt. Det lilla jag har sett så verkar det inte vara en jääätte stor del här i kunming i alla fall men man får väl se. 

Just det, namnet ja. Jag dissade alla era förslag och tog ett riktigt från min lärare istället. Wén lè blev det i alla fall vilket låter lite som Olle iaf. Wén betyder typ kultur eller kulturellt eller nåt sånt och lè är glad så det är väl ett okej namn antar jag. 文 乐 med tecken så det är ganska enkelt att skriva också.

Så ja. Känn er uppdaterad. Nu ska jag ta och koka mig ett paket nudlar och plugga in massa tecken jag borde kunna till imorgon. Studentliv i Kina och studentliv i Sverige är inte så extremt olika...

Say my name, say my name

If no one is around you, say "mitt kinesiska namn som jag inte riktigt kommit på än men ändå, say it anyway."

Visst var det så Destiny Child sjöng?

Som ni kanske inte alls förstår av titeln så är det dags för mig att lämna mitt tråkiga gamla svenska namn bakom mig (man kan ju inte behålla ett namn som Moa valt jue) och skaffa ett fräscht kinesiskt namn istället. Detta öppnar ju väg för extrem kreativitet. Att kunna få heta vad jag vill...

Vad sägs till exempel om Yī jiǎo jīng, Narval på kinesiska? Eller varför inte Zǔfù de nèikù, Farfars kalsonger?

Okej, kanske ska ta och ta det här lite mer seriöst.... genom att göra en omröstning på min blogg om vad jag ska ta och kallas för det kommande halvåret!!!

Lite för kunskap om kinesiska namn: Kinesiska namn består traditionelt av tre tecken, först ett tecken för familjenamnet och sedan två tecken till förnamn. För att jag inte helt aldrig ska fatta att folk pratar om mig vill jag att de två sista mer eller mindre ska likna Olle. Efternamnet (som står först) behöver inte direkt likna "Henriksson" då tre stavelser blir något svåra att orka komma på nåt bra på. Anyyyyywho, här kommer en liten lista på namn jag tänkt ut:

Familjenamn (har egentligen ingen betydelse utan brukar mest vara gamla hederliga kinesiska släknamn. Här är några på H iaf bara för att göra det enkelt för mig):
黃 - Huang
何 - Hé
胡 - Hú
韓 - Hán

Tilltalsnamn (delar upp det i två delar (typ o eller ou eller wo och le eller lee eller li eller så)):

Del 1:
塸 - Ou - typ fira med sång, lite oklart
藕 - Ǒu - lotus... roten typ tror jag
欧 - Ōu - Europa
呕 - Ǒu - att spy
乌 - Wū - svart eller kråka
物 - Wù - thing
勿 - Wù - do not
Del 2:
理 - Lǐ - logik
柳 - Liǔ - pilträd

öh... sen orkade jag inte leta rätt på fler... men li får nog vara andra delen. Början kan ni få försöka bestämma iaf... även om jag inte kommer bry mig om vad ni tycker efter i morgon bitti... men ni har kvällen på er.

So... that is all

Syns


Video killed the blo-oooo-oggstar

Så jaaa... jag spelade in en vlog... 
Jag vill bara säga så här: Man måste få göra riktigt riktigt riktigt kassa videos innan man får göra lite mindre kassa videos. Och dessutom var/är jag väldigt trött så därför tänker jag gå emot mitt goda förstånd och lägga ut den här trots att den är så extreeeeemt dålig. Jag har nog ändå ingen läsare i den här världsdelen änså så... Bättre lycka nästa gång får man säga och move-a on med sitt life.




Syns

Home sweet home...

Så lyckades i alla fall till slut fixa någonstans att bo. Östra delen av kunming i en lägenhet på 11 våningen. Inte den största, inte den tystaste lägenheten men ändå. min är den i alla fall. Så här kommer lite bilder:



Så här har ni då hallen/stället där jag hänger upp alla mina kläder då jag inte har någon garderob/kylskåpet.

Köket med kokplatta, riskokare och vattenkokare. Till och med fläkt jue.



Soffan och sängen med den extremt tunna madrassen där jag får ligga på täcket också för att inte få ryggskott.
Kan också noteras min väska med hjul som gick sönder när jag skulle släpa den över halva stan. Har nu blivit befodrad till garderob.



Mitt skrivbord med datorn och masssa sladdar. Bakom skärmen står även hela mitt bibliotek av kinesiska studieböcker och konstiga engelska sci-fi böcker som varit de böcker jag hittat att läsa i det här landet. Hoppade att köpa "The Wonderful Adventures of Nils" som var den enda svenska boken jag hittade...



Så har vi då utsikten ur mina fönster.



Ganska imponerande utsikt i alla fall. På kvällen tänds alla lxiga höghus till höger upp och blinkar med massa färger...



Lite berg till vänster också som man inte så speciellt ofta ser men ändå.



Den stora vägen nedanför byggnaden och låter hela natten.



Och slutligen toaletten med tvättmaskin, dusch och ett handfat som läcker så mycket att jag istället får använda det i köket. Men det är fint de.

Så that's that. Jag gillar det i alla fall. Området verkar helt okej också med massa små affärer där man kan köpa dagsvaror och nåt kvarter bort kan man hitta grönsaksstånd och allt möjligt gott. en kvart till universitet med buss.

Nu ska jag ta och göra mig lite lunch och plugga lite sch-, ch- och zh-ljud som alla låter likadant. Så det kommer nog bli kul...

Scho, Cho, Zho och Tjo

...

...behövde bara testa om det gick att infoga filmer från denna sida då youtube är för mesar.
men kolla ni. svinigt bra jue

We don't need no education

Yes you do. You've just used a double negative. Aaaaanyway så hade jag idag iaf min första lektion i mandarin. Jag tror det var uttalnngs läreren vi hade idag men kan inte vara säker efter som de skrivit lektionernas namn i mandarin. Lektionen gick i alla fall ut på att vi fick uttala större delen av alla bokstäver tills öronen ramlade av. Massa frukter var tydligen viktigt att kunna också då det var det vi fick i läxa tills imorgon. Så nu får jag väl sätta mig och leka fruktsallad med mig själv tills de sitter ordentligt. Klasskamraterna var ganska schysta iaf, sex andra svenska killar, några laoer, några thailänder, en nederländer och en japan som inte pratade någon engelska. Svenskarna var trevliga och vi spenderade eftermiddagen efter lektionen med att fortsätta försöka printa in alla uttalen. I uttalas om någon skulle undra precis samma som i Lidingö. Så ja, nu ska jag ta och checka lägenheter på en hemsida jag fick av en av svenskarna. Kanske jag kan få flytta ut ur sovsalen det här århundradet iaf....

RSS 2.0